Actief deelnemen in een buurt vraagt om oog hebben voor elkaar
DEN HAAG, 1 november 2021 – “De beste mens onder de mensen is degene die de mensen dient, zaken regelt voor de medemens en zeker die medemens die bescherming behoeft”. Met deze woorden opende Ahmed Aboutaleb, die recent de onderscheiding beste Burgemeester van de wereld heeft ontvangen, het evenement Samen inclusieve buurten creëren met actieve deelname en verbondenheid.
Het evenement onderzocht hoe instellingen in een buurt bewoners kunnen bijstaan en hoe bewoners ook zelf steeds meer kunnen bijdragen aan de verbetering van hun buurt. Dit evenement vond plaats op 13 oktober in Rotterdam en werd in samenwerking met het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) georganiseerd door Bahá’í-gemeenschap Nederland en Bahá’í International Community (BIC – Brussel)
Tijdens het evenement werd duidelijk dat het niet altijd zo vanzelfsprekend is om überhaupt te kunnen deelnemen. Marco Pastors, directeur NPRZ, deelt: “deelnemen aan de maatschappij doe je voornamelijk overdag, als dat niet goed geregeld is dan ben je buitengesloten. Als je overdag weer niet goed naar school kan gaan, als je je talenten niet kan ontwikkelen, als je weer aan die uitkering vast zit en weer wordt afgewezen voor werk, dan ga je op een gegeven moment denken; ja klets maar een eind raak.” Ook jongeren uit Rotterdam Zuid ervaren obstakels om te kunnen participeren. Vildan Ekiz, programmamanager Loopbaanoriëntatieprogramma BRIDGE, vertelt hoe zogeheten baangaranties helpen bij het uitbannen van discriminatie op de arbeidsmarkt. “Als een werkgever zegt: ik zie jou en als je deze opleiding kiest dan wil ik graag dat je bij mij komt werken, ongeacht kleur of afkomst, dat helpt bij het elimineren van arbeidsmarktdiscriminatie”.
Het belang van samenwerking kwam tijdens het gesprek veelvuldig naar voren. Mehmet Day, onderzoeker Verwey-Jonker Instituut geeft aan: “Als je spreekt over kansengelijkheid in het onderwijs gaat het over verschillende niveaus. Je begint bij de leerling maar de wijk is een belangrijke factor, de school, de samenleving maar zeker ook het gezin en de familie.” Karin Fraai, adviseur werk & integratie NPRZ vertelt hoe ze door met verschillende mensen samen te werken concreet een bewoner kunnen bijstaan. “Op Zuid wordt bovendien veel meer integraal, dus met mensen vanuit verschillende disciplines gekeken naar de situatie van een werkzoekende. Mooi voorbeeld is in Bloemhof waar er een werktafel is gevormd waar cv’s van werkzoekenden op tafel liggen en met een breed team wordt besproken. Ook de hulpverlening vanuit het wijkteam zit daarbij aan tafel. Er zijn jobhunters aangesteld, die letterlijk met de cv’s van werkzoekenden onder de arm op zoek gaat naar geschikte vacatures.”
Verder werd tijdens het gesprek duidelijk dat niet alleen instellingen nadenken over de verbetering van een buurt, maar ook diverse groepen en gemeenschappen. Katharina Bamberg, beleidsadviseur migratie en integratie bij Eurocities benadrukte dat “de herkenning van buurtbetrokkenheid en het ondersteunen van de participatie van verschillende groepen op een structureel en fundamentele manier erg belangrijk is voor de stadsontwikkeling en het bevorderen van inclusieve steden in het algemeen”. Rachel Bayani van Bahá’í International Community Brussel geeft aan dat Europese steden een van de meest diverse steden ter wereld zijn en dat we die diversiteit kunnen zien als een reservoir vol met schoonheid en rijkdom waar gebruik van gemaakt kan worden. Ze sloot af met de zinvraag: “Hoe zien we elk individu in de buurt, ongeacht zijn of haar achtergrond, cultureel, religieus of anders, als een persoon begiftigd met vele vaardigheden en capaciteiten die uniek zijn en op een specifieke manier kunnen bijdragen aan de transformatie van een buurt?”
U kunt de gehele bijeenkomst via deze link terugkijken.